انجام ایمپلنت دندان اولین گام برای داشتن یک لبخند زیبا و روشی مناسب برای جایگزینی دندان از دست رفته است؛ اما پس از جراحی ایمپلنت، برای حفظ آن میبایست از نکات مراقبتی آگاهی داشته باشید. در غیر این صورت با عوارض گوناگونی از قبیل عفونت دندان یا شکست ایمپلنت مواجه خواهید شد. همچنین با رعایت این نکات میتوانید از بروز درد، تورم و برخی از ناراحتیها جلوگیری کنید. رعایت بهداشت دهان و دندان، مصرف غذاهای نرم و استفاده از داروهای تجویز شده همگی از نکات مراقبتی ایمپلنت دندان محسوب میشوند.
مراقبت های فوری پس از کاشت ایمپلنت
پس از کاشت ایمپلنت لازم است برخی از نکات را رعایت کرده تا بتوانید از عوارض آن جلوگیری کنید. این مراقبتهای کوتاهمدت که میبایست پس از کاشت ایمپلنت انجام گیرند، به شرح زیر هستند:
- لازم است تا پس از یک روز کامل به روال عادی زندگی خود بازگردید؛ اما میبایست از انجام فعالیتهایی مانند ورزشهای سخت اجتناب ورزید.
- برای جلوگیری از خونریزی، میتوانید یک گاز استریل در دهان گذاشته و با دندانها به آن فشار وارد کنید.
- از پایین نگهداشتن سر خود در 8 تا ۱۲ ساعت ابتدایی پس از جراحی ایمپلنت، خودداری کرده و از حرکت بیش از اندازه بپرهیزید.
- هر ۱۵ دقیقه یکبار از کمپرس یخ استفاده نمایید.
- در ۲۴ ساعت ابتدایی میبایست از غذاهای نرم و سرد مصرف کنید.
- داروهای تجویزی را طبق دستور متخصص استفاده کنید.
- از شستوشوی دهان در ۲۴ ساعت ابتدایی خودداری نمایید.
نکات بهداشتی بعد از جراحی ایمپلنت
پس از جراحی ایمپلنت برای اینکه بتوانید هرچه سریعتر به نتیجه مطلوب دست یابید، لازم است تا یکسری از نکات را رعایت نمایید؛ چراکه انجام این نکات تا حد زیادی از پس زدن ایمپلنت پیشگیری میکنند.
- پس از جراحی ایمپلنت لازم است بهداشت دهان و دندان را بیش از پیش رعایت نمایید. در نتیجه باید مسواک خود را کنار گذاشته و برای تمیز کردن دندانها، برسهای نرم را بهکار گیرید.
- مسواکها باعث خراشیدگی زیر سطح ایمپلنت میشوند؛ بنابراین از استفاده از مسواک اجتناب ورزید.
- دو مرتبه در طول روز از مسواکهای نرم و نخ دندان استفاده نمایید.
- پس از جراحی میبایست اطراف ایمپلنت را به آرامی تمیز کنید.
- تا چند روز از محلول آب و نمک برای شستشوی دهان خود استفاده کنید.
- ناحیهای که جراحی شده را با زبان لمس نکنید.
- پس از کاشت دندان از خمیردندانها و دهانشوییهای ویژه دندانهای حساس استفاده نمایید.
- برخی از محصولات بیش از اندازه ساینده هستند و موجب ناراحتی شدید افراد میشوند؛ در نتیجه از استفاده از آنها اجتناب ورزید.
- از استفاده از محصولات بهداشتی که دارای طعم شدید همچون نعناع یا دارچین هستند خودداری کنید؛ چراکه باعث بروز احساس ناراحتی در دهان میشوند.
داروها و مسکن های توصیه شده
یکی از سوالاتی که همواره توسط بیماران مطرح میگردد این است که آیا پس از ایمپلنت دندان نیاز به مصرف دارو و آنتی بیوتیک داریم؟ دندانپزشک شما ممکن است داروهای مختلفی تجویز نماید که شامل موارد زیر هستند:
- آموکسی سیلین ۵۰۰: هر ۸ ساعت یکبار
- دیکلوفناک ۵۰: هر ۱۲ ساعت یک عدد
- مترونیدازول: هر ۸ ساعت یک بار
- آنتی بیوتیک کلیندامایسین ۳۰۰: در مواقع احساس درد
غذاهای مجاز و ممنوع پس از کاشت ایمپلنت
این سوال که تا چند روز بعد از ایمپلنت نباید غذا خورد؟ همواره توسط بیماران مطرح میشود. طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت ابتدایی بعد از کاشت ایمپلنت دندان، لثههای شما حساس و متورم هستند؛ اما پس از جراحی بلافاصله میتوانید از غذاهای نرم یا مایعات استفاده کنید. مصرف مواد غذایی همچون سوپ، تخم مرغ، پوره سیب زمینی، ماست، پنیر خامهای، فرنی، کمپوت و شیر به شدت توصیه میشود؛ چراکه این غذاها نرم بوده و بدون درد میتوانید آنها را میل نمایید. توجه داشته باشید که برای نوشیدنیها و مایعات هرگز نباید از نی استفاده کنید؛ زیرا نی فشار معکوسی به ایمپلنت وارد کرده و آن را با مشکل مواجه میسازد.
همچنین پس از گذشت یک هفته از جراحی ایمپلنت دندان میتوانید به سراغ غذاهایی مانند پنیر، پنکیک، برنج، نان نرم و سبزیجات پخته شده بروید که نیاز به جویدن بیشتری دارند. مصرف برخی از مواد غذایی تا مدتی پس از جراحی ایمپلنت دندان ممنوع است؛ چراکه به ساختار دندان و فک آسیب رسانده و روند بهبود را کاهش میدهند. مواد غذایی زیر نباید در رژیم غذایی شما پس از کاشت دندان به روش ایمپلنت وجود داشته باشند:
- از مصرف غذاهای سفت مانند چیپس، آجیل، سیب و تهدیگ خودداری کنید.
- از مصرف غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی، آب پرتقال، لیموترش و لیمو اجتناب ورزید.
- از مصرف سبزیجاتی مانند هویج و ذرت بپرهیزید.
- از مصرف شیرینیجات، آبنبات و بستنی خودداری کنید.
- از نوشیدن نوشابههای گازدار و الکلی پرهیز نمایید.
چگونگی مدیریت درد و تورم
تا چند روز پس از کاشت دندان، مقداری احساس درد و خونریزی طبیعی بوده و ممکن است بزاق کمی به رنگ قرمز باشد. این عارضه کمتر از ۲۴ ساعت برطرف خواهد شد؛ اما اگر خونریزی ادامه یابد میبایست به دندانپزشک مراجعه نمایید. بیشتر داروهای مسکن بدون نسخه، برای کاهش درد و تورم دندان مناسب هستند؛ اما گاهی امکان دارد دندانپزشک شما آنتی بیوتیک قویتری را تجویز کند. برای کنترل تورم در ۲۴ ساعت ابتدایی باید ا زکمپرس یخ استفاده نمایید.
همچنین داروهای مسکن برای کاهش خطر عفونت تجویز میشوند؛ اما برای مشکلاتی مانند تحلیل لثه پس از ایمپلنت باید به دندانپزشک مراجعه نمایید. بهتر است که از داروها بهصورت منظم و در ساعات مشخص شده استفاده کنید.
اهمیت مراجعات منظم به دندانپزشک
مراقبت از ایمپلنت بسیار حائز اهمیت بوده و از بروز عوارض جلوگیری میکند. اگر قصد دارید تا محل کاشت سریعتر بهبود یابد و در درازمدت مشکلی برای آنها بهوجود نیاید، لازم است تا بهطور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید؛ چراکه با وجود رعایت تمامی موارد بهداشتی پس از جراحی ایمپلنت احتمال دارد باز هم مشکلاتی در دهان و دندان بهوجود آیند. بنابراین توصیه میشود که حداقل دو بار در سال به دندانپزشک مراجعه کنید.
زمان بازگشت به فعالیت های روزمره و کار
باتوجه به گزارش بیشتر بیماران، توصیه میشود که یک تا دو روز به استراحت پرداخته و پس از آن به فعالیتهای روزمره خود بازگردید. البته لازم است تا از انجام برنامهریزیهای سنگین مانند ورزشهای شدید خودداری کنید؛ زیرا هنوز اثر درد و تورم بهطور کامل از بین نرفته است.
ورزش بعد از کاشت ایمپلنت دندان
پس از کاشت ایمپلنت، به هیچ عنوان انجام ورزشهای سنگین توصیه نمیشود؛ زیرا ممکن است مشکلاتی را برای شما ایجاد کند که به شرح زیر هستند:
خونریزی لثه
پس از کاشت ایمپلنت تا ۴۸ ساعت از حرکات سنگین بپرهیزید و منتظر بمانید تا محل زخم بهبود یابد و دندانپزشک اجازه ورزش کردن را به شما دهد؛ چراکه انجام ورزش بلافاصله پس از جراحی موجب تحریک لثه شده و خونریزی افزایش مییابد.
ضعف جسمانی
پس از کاشت ایمپلنت لازم است ژیم غذایی و مراقبتهای لازم را رعایت نمایید. بهعنوان مثال از مصرف غذاهای سفت و جویدنی خودداری کنید. این دو رژیم در نهایت موجب ضعف جسمانی میشوند. افزونبر رژیم غذایی، آنتی بیوتیکهایی که میبایست برای پیشگیری از عفونت مصرف نمایید، خوابآور هستند و منجر به ضعف بدن خواهند شد. به همین دلیل دندانپزشک تاکید میکند که ۲ الی ۳ روز پس از ایمپلنت، از انجام حرکات ورزشی اجتناب ورزید.
افزایش حس درد
ورزش و تحرک سبب افزایش روند خونرسانی به بدن میشود. در نتیجه دندانپزشکان به بیماران ورزشکار توصیه میکنند که تا مدتی از ورزش کردن بپرهیزند؛ چراکه افزایش خونرسانی در محل کاشت سبب میگردد تا درد بیشتری را احساس نمایید. بنابراین دندانپزشکان بر این باورند که بهتر است تا یک هفته استراحت کرده و پس از آن به کلینیک مراجعه نمایید و در صورت اجازه آنها، میتوانید ورزش کردن را آغاز کنید.
از بین بردن خونریزی احتمالی بعد از عمل ایمپلنت
برای برطرف کردن خونریزی احتمالی پس از جراحی ایمپلنت باید یکسری نکات را رعایت نمایید. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از سیگار را تا حداقل ۷۲ ساعت کنار بگذارید.
- در ۲۴ ساعت ابتدایی برای شستوشوی دهان خود حتماً از محلول آب و نمک ولرم استفاده کنید تا شرایط استریل ایجاد شود.
- در هفته اول تنها غذاهای نرم را مصرف نمایید.
- پس از ۲۴ ساعت میتوانید به آرامی مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید؛ اما مراقب باشید به بخشی که تحت جراحی قرار گرفته هیچ فشار و ضربهای وارد نشود.
- با استفاده از کمپرسور آب سرد در دو الی سه روز ابتدایی، میتوانید از خونریزی احتمالی پس از ایمپلنت جلوگیری کنید.
- در هنگام دراز کشیدن، در زیر سر خود چند بالش اضافی قرار دهید.
بهطور کلی خونریزی بیشتر بیماران پس از گذشت چند روز بهطور کامل قطع خواهد شد و بعد از یک الی دو هفته لثه بهبود خواهد یافت.
جمع بندی
مراقبتهای ضروری پس از جراحی ایمپلنت بسیار حائز اهمیت هستند و از بروز عوارض جدی جلوگیری میکنند. اگر قصد دارید تا محل کاشت سریعتر بهبود یابد و در درازمدت هیچ مشکلی برای ایمپلنتها بهوجود نیابد، لازم است تا نکات مراقبتی را رعایت نمایید. پس از جراحی حداقل روزی دو بار از مسواک نرم و نخ دندان استفاده کنید، کمپرسور یخ را بهکار گیرید، داروهای تجویز شده را بهطور منظم مصرف نمایید و 3 تا ۴ روز غذاهای نرم را در رژیم غذایی خود قرار دهید. به یاد داشته باشید که غذا نباید خیلی داغ یا تند باشد. پس از انجام ایمپلنت میبایست سالی دو بار به دندانپزشک مراجعه نمایید تا شرایط دهان و دندان شما ارزیابی شود؛ در نتیجه با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی دکتر حسینیان میتوانید از مشاوره و خدمات زیبایی دندان بهره ببرید.