برای حفظ زیبایی لبخند و امکان جویدن غذا به جای دندانهای از دست رفته میتوان از کاشت ایمپلنت دندان استفاده کرد. ایمپلنتهای دندانی مشابه دندانهای طبیعی بوده و از تحلیل لثه جلوگیری میکنند؛ با این حال گاهی اوقات ممکن است ایمپلنتها هم دچار لقی شوند. عفونت لثه، تحلیل رفتن استخوان فک، شل شدن پیچ ایمپلنت و لق شدن تاج دندان تعدادی از عوامل موثر در بروز این مشکل هستند. برای درمان لقی ایمپلنت و جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر باید هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کرد.
لق شدن ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان روشی موثر برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته محسوب میشود. با اینکه دندانپزشک به بیمار اطمینان میدهد این روش، روشی همیشگی است و طول عمر ایمپلنت زیاد است، ولی گاهی برخی افراد با لق شدن ایمپلنت مواجه میشوند. در چنین مواردی که پیچ فلز ایمپلنت لق میشود، باید در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کرد. لازم به ذکر است که این مشکل در موارد بسیار نادری اتفاق میافتد و رایج نیست.
علائم لق شدن ایمپلنت
یکی از شایعترین نشانههای لق شدن ایمپلنت، احساس درد در آن ناحیه است. همچنین تغییر رنگ اطراف ایمپلنت و خونریزی هنگام لمس آن از دیگر علائم ایمپلنت هستند. با مشاهده خون و یا تغییر رنگ در آن ناحیه باید به لق شدن ایمپلنت شک کرده و به دندانپزشک مراجعه کنید. از دیگر علائم این عارضه میتوان به تحلیل استخوان و لثه فرورفته اشاره کرد. علاوه بر این حرکت کردن دندان مصنوعی نیز میتواند نشانهای از لق شدن ایمپلنت باشد. اگر با هرکدام از علائم گفته شده مواجه شدید باید بدانید احتمال شل شدن ایمپلنت یا تاج دندانتان بالا است. توصیه میشود در چنین شرایطی سهلانگاری نکرده و در اولین فرصت برای اطمینان از سلامت ایمپلنت دندان خود به دندانپزشک مراجعه کنید.
دلایل لق شدن ایمپلنت
یکی از دلایل اصلی لق شدن ایمپلنت، شل شدن پیچ آن است. پیچ، اصلیترین بخش ایمپلنت محسوب میشود و به عنوان پایه آن عمل میکند؛ بنابراین شل شدن این پیچ فیکسچر میتواند دلیلی برای لق شدن آن هم باشد. تحلیل استخوان فک از دیگر دلایل این عارضه به حساب میآید. هرچه استخوان فک متراکمتر باشد، ایمپلنت دندانی نیز به مدت طولانیتری بدون مشکل درون آن باقی میماند. تحلیل استخوان فک که میتواند ناشی از دیابت، پوکی استخوان، سرطان و… باشد، با از بین بردن تراکم آن باعث لق شدن ایمپلنت میشود. التهاب و بیماریهای لثه از دیگر دلایل این عارضه هستند. این مشکلات باعث شلی بافت لثه میشوند که در نهایت منجر به لق شدن ایمپلنت میشود. از دیگر دلایل لق شدن ایمپلنت، میتوان به عفونت، ضربه به صورت، فشار دندانهای ناهموار و تکیهگاه شل اشاره کرد. درصورت مواجه با چنین مشکلاتی توصیه میشود برای تشخیص و درمان به کلینیک دندانپزشکی در گاندی مراجعه کنید. دندانپزشکهای ماهر این کلینیک با بهترین روش و بدون ناراحتی این مشکلات را برطرف میکنند.
شل شدن پیچ یا پایه ایمپلنت
عدم حمایت استخوانی برای نگهداشتن ایمپلنت یکی از رایجترین دلایلی است که باعث لق شدن ایمپلنت میشود. شلی ایمپلنت که باعث لق شدن آن هم میشود، باید توسط دندانپزشک معاینه شود تا اقدامات لازم جهت بهبودی آن آغاز شود. عدم مراجعه به دندانپزشک هنگام شلی ایمپلنت باعث ایجاد مشکلات بیشتر میشود.
لق شدن اباتمنت (فیکسچر)
لق شدن پایه ایمپلنت که به آن اباتمنت گفته میشود، باعث شلی ایمپلنت میشود. شلی این پیچ فیکسچر که به استخوان فک متصل میشود از دلایل ایجاد این عارضه به شمار میآید. برای رفع این مشکل باید به دندانپزشک مراجعه کرد. دندانپزشک برای برطرف کردن این لقی، ابتدا تاج دندان را خارج کرده و سپس پیچ را با گشتاور مناسب به جای خود متصل میکند. به عبارتی دلیل اصلی شل شدن این پیچ، نامناسب بودن گشتاور نیروی تنشی پیچ است.
لق شدن تاج دندان
لق شدن تاج دندان از دیگر دلایل شلی ایمپلنت است که با روشهای سادهای برطرف میشود. تاج دندان که ظاهر طبیعی برای ایمپلنت دندان ایجاد میکند؛ گاهی دچار لقی شده و یا کاملا خارج میشود. اگر تاج دندان شما کاملا خارج شد، توصیه میشود آن را گم نکنید و نزد دندانپزشک بروید تا مشکل برطرف شود. دندانپزشک در بیشتر موارد با تنظیم پیچ و محکم کردن اباتمنت این عارضه را رفع میکند.
لقی ایمپلنت دندان در چه افرادی بیشتر رخ میدهد؟
از افرادی که مستعد لقی ایمپلنت دندان هستند، میتوان به کسانی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمیکنند، اشاره کرد. افرادی که با انجام کارهایی مانند دندان قروچه یا جویدن ناخن فشار زیادی به دندانهای خود وارد میکنند، بیشتر در معرض لقی ایمپلنت هستند. استعمال مداوم سیگار، دیابت کنترل نشده، پوکی استخوان و مصرف برخی داروهای خاص نیز احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش میدهند. همچنین پرتودرمانی در محل کاشت ایمپلنت نیز باعث این مشکل میشود. التهاب بافتهای اطراف ایمپلنت(پری ایمپلنتیت) و موکوزیت اطراف ایمپلنت نیز در صورت عدم درمان میتواند، منجر به لق شدن آن شود.
درمان لقی ایمپلنت دندان
لقی ایمپلنت دندان را میتوان با روشهای مختلفی درمان کرد؛ ولی بهترین درمان زمانی صورت میگیرد که دندانپزشک بتواند دلیل ایجاد آن را به درستی شناسایی کند. با درمان صحیح لقی ایمپلنت میتوان از التهاب بیشتر لثه جلوگیری کرد. درصورت بروز عفونت ابتدا آنتیبیوتیکهایی تجویز میشود و پس از آن با گرفتن عکس، منشا مشکل مشخص میشود.
راهکارهای جلوگیری از لق شدن ایمپلنت دندان
بهتر است بدانید لق شدن ایمپلنت دندان مشکل نادری است و با رعایت برخی موارد میتوان از بروز آن جلوگیری کرد. یکی از روشهای موثر در جلوگیری از این مشکل، مراجعه به دندانپزشک در صورت بروز علائم بیماریهای لثه است. دومین راهکار، مراجعه به دندانپزشک در مرکزی معتبر است. به عنوان مثال دندانپزشکهایی که در کلینیک دندانپزشکی دکتر حسینیان مشغول به کار هستند، همه تجربه بالایی در زمینه کاشت ایمپلنت به صورت صحیح دارند. با مراجعه به دندانپزشک ماهر احتمال لقی آن بهطور قابلتوجهی کاهش پیدا میکند.
خودداری از جویدن مواد غذایی سفت یکیدیگر از راههای جلوگیری از بروز این عارضه محسوب میشود. اجتناب از مصرف مواد غذایی سخت مخصوصا در ماههای اولیه باعث میشود ایمپلنت دندان استحکام کافی را به دست آورد. رعایت بهداشت دهان و دندان نیز نقش موثری در جلوگیری از لقی ایمپلنت دارد. استفاده از مسواک و نخدندان به صورت منظم باعث کاهش احتمال بروز این مشکل میشود. انجام معاینات منظم توسط دندانپزشک و رعایت مراقبتهای توصیه شده نیز میتواند از لقی ایمپلنت جلوگیری کند.
جمع بندی
از مشکلات نادری که ممکن است پس از کاشت ایمپلنت ایجاد شود، میتوان به لق شدن آن اشاره کرد. لقی ایمپلنت میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد؛ ولی برای درمان آن لازم است ابتدا دلیل آن را به درستی تشخیص دهید. افرادی که عادت به جویدن ناخن، دندان قروچه و مصرف سیگار دارند، بیشتر به این مشکل مبتلا میشوند. با رعایت بهداشت دهان و دندان، اجتناب از خوردن غذاهای سخت و مراجعه به دندانپزشک معتبر میتوانید از بروز این عارضه جلوگیری کنید.